Wat is sociale angst?

Wat zullen anderen van me vinden? Dat vraagt iedereen zich wel eens af. Voor mensen met een sociale angst, beheerst deze vraag hun leven. Ze zijn zo bang om kritisch beoordeeld te worden door andere mensen, dat ze contact met anderen vermijden. Dit zorgt vaak voor problemen binnen de werksituatie of de familie. Iemand die hier last van heeft, zal er alles aan doen om bijvoorbeeld feestjes, bijeenkomsten of het doen van boodschappen te vermijden. De angst voor sociale situaties is soms zelfs zo groot, dat er lichamelijke klachten optreden.

Hoe weet je of jij sociale angst hebt?

Ben je vaak onzeker en bang dat anderen je niet aardig, normaal of interessant vinden? En zorgt dat ervoor dat je niet voor je mening uit durft te komen, geen gesprek aan durft te gaan met mensen of  dat je situaties waar (veel) mensen zijn vermijdt? Dan heb je misschien last van sociale angst. De volgende lichamelijke klachten kunnen optreden bij sociale angst:

 

  • Je hebt last van hartkloppingen.
  • Als je in gesprek bent met anderen, krijg je een droge keel, ga je rillen en zweten.
  • Je hebt spiertrekkingen en/of maag- en darmklachten.

Welke hulp biedt De Hoop bij sociale angst?

Als je last hebt van sociale angst vermijd je situaties waar mensen zijn, zoals verjaardagen en feestjes. Dat kan zorgen voor eenzaamheid en depressie. Meestal is er niet één specifieke reden te noemen voor de ontwikkeling van sociale angst. Erfelijkheid kan een rol spelen. Maar ook een ingrijpende ervaring, zoals gepest worden, werkt sociale angst in de hand. Bij De Hoop kijken we naar jouw complete situatie. Samen met jou kiezen we de behandelvorm die het beste bij de ernst en aard van jouw klachten past. Deze behandelvormen kunnen worden ingezet bij sociale angst:

Ben je er klaar voor om de eerste stap naar hulp te zetten? Of wil je eerst meer informatie ontvangen? Neem contact met ons op.