Wat is hypochondrie?

Iemand met hypochondrie is ervan overtuigd ernstig ziek te zijn, zonder dat daar een medische oorzaak voor te vinden is. Ook wanneer een dokter na herhaaldelijk onderzoek vaststelt dat er écht niets aan de hand is, blijft de angst voor een ernstige ziekte aanwezig. Die angst kan zo hevig zijn, dat deze lichamelijke klachten met zich meebrengt. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel waarin angst en nog meer doktersbezoeken centraal staan.

Hoe weet je of jij hypochondrie hebt?

Je bent voortdurend bang dat je een ernstige ziekte hebt. Alles wat je voelt, doet je vermoeden dat je écht ziek bent. Herken jij jezelf hierin en in de onderstaande kenmerken? Dan is de kans groot dat je kampt met hypochondrie.

 

  • Je bent voortdurend bezig met het controleren van je lichaam.
  • Voor iedere klacht bezoek je een arts en deze kan je – zelfs na uitgebreid onderzoek – niet geruststellen.
  • Je vermijdt bepaalde mensen, plaatsen en situaties waar je ziekmakende bacillen op zou kunnen lopen.
  • Je zoekt veel geruststelling en probeert er zeker van te zijn dat er geen ziekmakende of schadelijke stoffen op je lijf zitten.

Welke hulp biedt De Hoop bij hypochondrie?

Als je hypochonder bent, is het vaak moeilijk om de gedachten die je angst aanjagen zelf te stoppen. Dan is het slim om hulp te zoeken. De Hoop helpt. Samen met jou gaan we aan de slag met je klachten. Waar komen ze vandaan? Welke klachten ervaar je? En hoe kunnen wij jou het beste helpen? We stemmen de behandelvorm af op de aard en ernst van je klachten. Zo komen we tot de behandeling die het beste bij jouw situatie past. Deze behandelvormen kunnen worden ingezet bij een hypochondrie:

Ben je er klaar voor om de eerste stap naar hulp te zetten? Of wil je eerst meer informatie ontvangen? Neem contact met ons op.