Wat is een gegeneraliseerde angststoornis?

Voortdurend piekeren of snel angstig zijn over dagelijkse zaken zoals werk, gezondheid, relaties en andere situaties. Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis (ook wel piekerstoornis genoemd) gaan gebukt onder overmatige bezorgdheid en angst. De angst en bezorgdheid kunnen het leven behoorlijk bederven en leiden tot depressie en eenzaamheid. Relativerende woorden van anderen helpen maar weinig.

Hoe weet je of jij een gegeneraliseerde angststoornis hebt?

Als je veel piekert en je buitensporig veel zorgen maakt om de meest uiteenlopende zaken, kan het zijn dat je kampt met een gegeneraliseerde angststoornis. De volgende symptomen zijn kenmerkend voor deze angststoornis:

 

  • Je bent eraan gewend geraakt altijd het ergste te denken en je maakt je voortdurend zorgen over alles wat mogelijk mis kan gaan.
  • Je bent prikkelbaar en vermoeid.
  • Je hebt moeite met slapen.
  • Jezelf concentreren is moeilijk en je hebt het gevoel constant onder spanning te staan.

Welke hulp biedt De Hoop bij een gegeneraliseerde angststoornis?

Het is lastig om zelf grip te krijgen op gepieker en gevoelens van angst. De Hoop helpt. Zoals bij de meeste angststoornissen ontstaat een gegeneraliseerde angststoornis vaak door meerdere factoren. Erfelijkheid kan een rol spelen. Maar ook een ingrijpende gebeurtenis of stress kunnen een gegeneraliseerde angststoornis in de hand werken. We stemmen de behandeling af op jouw situatie. Zo kiezen we de behandelvorm die het beste bij de aard en ernst van jouw klachten past. Deze behandelvormen kunnen worden ingezet bij een gegeneraliseerde angststoornis:

Ben je er klaar voor om de eerste stap naar hulp te zetten? Of wil je eerst meer informatie ontvangen? Neem contact met ons op.