Zou je graag wat beter in je vel willen zitten? Jouw lichaam kan duizenden geluksstofjes aanmaken, zonder dat je er iets voor hoeft te betalen of in te nemen. Je moet er wel iets voor dóén: van de bank afkomen. Verpleegkundig specialist Arjen Catsburg geeft running therapie bij De Hoop en zet hardlopen in om de mentale gezondheid van cliënten te verbeteren.

Wat zijn die geluksstofjes en hoe maak ik het aan?

Door actief te sporten maak je de stoffen dopamine, serotonine en endorfine aan. Heb je stress? Dan helpt endorfine dit binnen enkele minuten om zeep. Serotine zorgt ervoor dat je humeur en zelfvertrouwen worden opgekrikt. Dopamine verhoogt je motivatie en aandacht, hiermee kun je veel productiever zijn. Arjen: “Deze stofjes maak je vooral aan als je actief sport, zoals bij hardlopen of fietsen. Wandelen is ook heel gezond, maar hierbij maak je minder geluksstoffen aan.”

Weetje: in veel medicijnen die cliënten helpen te ontspannen zitten ook dopamine, serotine en endorfine. Maar hoe mooi is het dat ons lichaam deze stoffen ook zelf kan aanmaken?

Hoe houd ik het sporten vol?

Het kan zijn dat je niet aan sporten toekomt, omdat je geen duidelijke dagstructuur hebt. Plan het sporten in op een vaste dag in je agenda en maak er tijd voor vrij. Arjen: “Bij de therapie die ik geef lopen we in groepjes. Hiermee houd je elkaar scherp. Bijkomend voordeel is dat er minder ongemak is om over gevoelens te praten.”

Tip: Heb je een baaldag, heb je nergens zin in en al helemaal niet in sporten? Volgens Arjen helpt het om toch íets te doen. Je kunt bijvoorbeeld gaan wandelen in plaats van hardlopen of een klein rondje rennen of fietsen.

Helpt het om doelen te stellen?

Ja! Je stemming verbeteren kan een streven op zich zijn. Je kunt ook extra doelen stellen. Arjen: “Ik vond hardlopen eerst maar doelloos rondrennen, maar nu doe ik het om beter te kunnen voetballen. Dat geeft mij motivatie. Je moet trouwens ook niet té hard gaan. Wil je vaak je doel in sneltreinvaart bereiken? Dit kan een patroon zijn dat vaker voorkomt in je leven. Wees jezelf hiervan bewust en neem kleinere stappen.”

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in Magazine Hoop, de tweede editie van 2023.

Arjen geeft running therapie als aanvulling op de normale behandeling op onze locatie in Dordrecht.