Onlangs is de vijfduizendste maaltijd geleverd in samenwerking met het Rode Kruis. Deze worden samen met de werkervaringsdeelnemers van De Hoop gekookt in de keuken van De Hoop om vervolgens te worden vervoerd naar het Inloophuis aan de Spuiweg.

Beschikken over de faciliteiten om dagelijks een warme maaltijd op tafel te kunnen zetten is een luxe die niet iedereen zich kan veroorloven. Bijvoorbeeld omdat je dak- of thuisloos bent. Of omdat je niet bij de Voedselbank terecht kunt. Wij staan ervoor dat iedereen recht heeft op een voedzame maaltijd. Vanuit deze gemeenschappelijke overtuiging is er een samenwerking ontstaan tussen De Hoop, het Rode Kruis en Werkvisie De Hoop om bezoekers van het Inloophuis van De Hoop in Dordrecht te voorzien van warme maaltijden. In december 2020 is dit project als pilot gestart en na een groot succes en tevredenheid onder de doelgroep is besloten om dit project voort te blijven zetten tot op heden.

Koken onder begeleiding

In de centrale keuken van De Hoop wordt er wekelijks gekookt onder professionele leiding en toezicht van Leen Boon, facilitair coördinator bij Werkvisie De Hoop. Hier begeleidt hij dagelijks mensen met een verslavingsachtergrond of psychische problemen. Door het wekelijks bereiden van 250 maaltijden geven zij structuur en een zinvolle invulling aan hun dag. De maaltijden worden vervolgens uitgegeven aan dak- en thuislozen die hier zelf niet in kunnen voorzien.

Het Inloophuis

Het Inloophuis van De Hoop in Dordrecht verwelkomde voor de coronacrisis dagelijks zo’n 80 tot 110 mensen per dag die leven aan de rand van de samenleving. Bezoekers van het Inloophuis kunnen er onder andere terecht voor een gesprek met een vrijwilliger, een kop koffie, of een warme douche. Helaas werd door de coronamaatregelen de vrije inloop belemmerd en konden mensen niet meer zonder afspraak naar binnen voor een praatje en een maaltijd.

Versbereide maaltijden

Zo is het idee ontstaan om middels een uitgifte luik de bezoekers te voorzien van 2 á 3 versbereide maaltijden per week. Op die manier houden de vrijwilligers het contact met de bezoekers en krijgen zij toch een warme, voedzame maaltijd binnen. “De doelgroep van voornamelijk dak- en thuislozen wordt hier enorm mee geholpen”, zegt Carl van den Berg, coördinator van het Inloophuis. De meeste mensen die bij het Inloophuis komen hebben niet de middelen of faciliteiten om zichzelf van een voedzame maaltijd te voorzien.

Het Rode Kruis springt in op de noden in de samenleving en vindt dat iedereen recht heeft op de basis levensbehoeften. Door het coördineren van deze samenwerking faciliteert het Rode Kruis structureel warme maaltijden voor hen die het het hardst nodig hebben. Inmiddels hebben we al ruim vijfduizend maaltijden mogen uitgeven en zetten we voorlopig deze succesvolle samenwerking nog graag voort!