Een pilletje. Voor veel lichamelijke en mentale klachten zijn er pilletjes te verkrijgen die de pijn of klachten moeten verminderen. Mooi dat het bestaat, maar het heeft ook een andere kant. De kant van een medicijnverslaving. Met verslavingsarts Koen Vos praten we over deze keerzijde.  

Wanneer spreek je van een medicijnverslaving?

“Je spreekt van een medicijnverslaving als iemand het medicijn blijft doorgebruiken, terwijl er geen indicatie meer voor is, de dosering steeds hoger wordt en er ontwenningsverschijnselen optreden wanneer je het medicijn niet gebruikt. We zien regelmatig cliënten die ooit via de huisarts pijnstilling hebben gekregen en daarna het middel blijven doorgebruiken. De pijn is dan verdwenen, maar men gebruikt het nog steeds. Of de pijn is nog niet verdwenen, en de dosering is verhoogd tot zeer hoge doseringen. Het lichaam went dan aan de hoge doseringen en het effect van het middel wordt steeds minder.” 

"Een medicijnverslaving is een verslaving die vaak moeilijk is om van af te komen."

Hoe kom je ervan af?

“Om ervan af te komen heb je allereerst motivatie nodig. Je moet het willen. Een medicijnverslaving is een verslaving die vaak moeilijk is om van af te komen. De afbouw van medicijnen gaat vaak langzamer dan bij andere drugs. Dat komt omdat er sneller ontwenningsverschijnselen kunnen ontstaan. Een voorbeeld van medicatie die heel verslavend zijn, zijn morfineachtige medicijnen en slaappillen. De medicatie hebben vaak bijverschijnselen, zoals geheugenproblemen, concentratieproblemen en het onderdrukken van emoties en gedachten. Dat laatste kan bijvoorbeeld als een vloedgolf terugkomen als je de medicatie gaat afbouwen. Daar is goede begeleiding bij nodig. Je moet goed in de gaten houden of iemand positieve effecten merkt van afbouw, bijvoorbeeld dat iemand aangeeft: ‘mijn concentratie wordt beter’, of ‘ik voel weer meer emoties’.” 

Heb je nog een tip?

“Als je medicatie gebruikt, is het goed om af en toe naar de medicatielijst te kijken. Waarom slik ik het? Is het nog wel nodig? Ik zou zelfs zeggen: liever geen pillen, tenzij het nodig is. Mensen kunnen vaak meer oplossen dan ze zelf denken, ze hebben die kracht zelf in zich.” 

"Liever geen pillen, tenzij het nodig is. Mensen kunnen vaak meer oplossen dan ze zelf denken, ze hebben die kracht zelf in zich."

Wil je weten welke hulp De Hoop biedt bij een medicijnverslaving? Of wil je je aanmelden voor hulp? Lees dan verder.