ADHD staat voor ‘attention deficit hyperactivity disorder’ en is een psychiatrische stoornis. Het kan voor ouders best lastig zijn om om te gaan met pubers met ADHD. Wat zijn de do’s en dont’s? Marien Korterink sprak in De Dag Van Vandaag met Annelies van Pelt, kinder- en jeugdpsycholoog bij de christelijke hulpinstelling De Hoop ggz.

ADHD is een stoornis in de prikkelverwerking in de hersenen, vertelt Van Pelt. “In sommige delen van de hersenen is te weinig activiteit. Zo kun je niet de aandacht vasthouden of gedrag controleren. Daarnaast is ADHD ook een stoornis dat te maken heeft met de remming van alles, zoals van gedachten en emoties.” De stoornis kun je herkennen aan druk gedrag en lichamelijke onrust, zoals het wiebelen op de stoel en het niet goed stil kunnen zitten. Ook kunnen kinderen met ADHD impulsief gedrag vertonen, het ‘eerst denken dan doen’. “Daardoor kunnen ze in gekke situaties verzeild raken of gevaar niet goed inschatten.”

Van Pelt merkt dat ADHD bij tieners vaak gepaard gaat met andere stoornissen. Zo kunnen pubers te maken krijgen met depressieve gevoelens, omdat ze hun emoties niet kunnen controleren.

Hoe moet je omgaan met tieners met ADHD?

Don’ts

  • Negatief en bestraffend reageren op gedrag van kind, zoals het roepen van ‘doe normaal’ of ‘kun je niet nadenken’. Pubers met ADHD horen vaker zulke afwijzingen.
  • Teveel vanuit het etiket denken en daar verder op redeneren (dan zal het ook wel zo zijn dat…)

Do’s

  • Geef structuur en duidelijkheid. Maak helder wat je verwacht. Geef de tiener één korte opdracht mee in plaats van een aantal op rij.
  • Belangrijkste advies van Annelies van Pelt: kijk goed naar je kind en geniet ook van de positieve kanten! Tieners kunnen heel sociaal en creatief zijn en gekke plannen bedenken.

Dit artikel verscheen eerder bij Groot Nieuws Radio.

Lees meer over ons hulpaanbod