“Stress is een heel normale reactie op een gebeurtenis”, vertelt GZ-psycholoog Jorian de Vries. “Het geeft een signaal dat er iets moet gebeuren. Deze nuttige emotie maakt je lichaam klaar voor een actie. Je hartslag versnelt, je krijgt het warm en je spant je spieren aan. Hierdoor is je focus beter.”

Maar je lichaam maakt geen onderscheid tussen gebeurtenissen. Of je nu inzit over een wereldramp, of de inhoud van je portemonnee: die akelige stress slaat vlug toe. Met als gevolg dat je snel vermoeid bent en niet lekker in je vel zit. Hoe je weer ontspannen raakt? Jorian geeft vijf tips:

  1. “Beweeg! Je lichaam zit vast als je stress hebt. Schud even met je schouders, ga een blokje om of spring op de fiets. Kies een activiteit die bij je past.
  2. Ga na waar je stress van krijgt en stel jezelf de vraag: kan ik er iets mee? Stress hoort bij de emotie ‘angst’. Als je weet waar je bang voor bent, kun je ermee aan de slag. Ben je bang voor een ontslag? Dan kun je in gesprek gaan met je werkgever.
  3. Probeer je niet druk te maken om gebeurtenissen waar je geen invloed op hebt. Wil je wel grip krijgen op een situatie? Zoek dan een manier waarop je in kleine mate invloed kan hebben. Verzorg bijvoorbeeld taalles voor vluchtelingen, als je inzit over oorlog.
  4. Wees jezelf ervan bewust dat constant met een gebeurtenis bezig zijn, je blik versmalt. Plots valt alles op wat met bijvoorbeeld de energiecrisis in verband staat. Hierdoor wordt de hele situatie nog groter in je hoofd. Zoek afleiding en zorg dat je niet constant met het onderwerp bezig bent.
  5. Denk je: ‘Wacht, dit heb ik zelf niet in de hand.’ Vergeet dan niet dat we alle problemen mogen overgeven aan God. We hebben niet de hele wereld in onze handen, maar Hij wel! Dat geeft rust.”

Ontspanningsoefeningen helpen om weer te relaxen bij stress. Jorians tip? “Adem diep in via je neus. Vervolgens adem je lang uit via je mond. Bijvoorbeeld: 4 seconden in, 6 seconden uit. Herhaal dit tien keer.”

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in Magazine Hoop: de vierde editie van 2022.

Heb je professionele hulp nodig bij je psychische klachten? Bekijk wat wij kunnen betekenen voor je.