Tijdens Dry January streven mensen ernaar om een maand lang helemaal geen alcohol te drinken. Steeds meer mensen doen mee aan dit jaarlijkse initiatief. “Ik vind het een goed initiatief”, zegt Wilco Sliedrecht, verslavingsarts bij De Hoop. “Het maakt mensen wellicht één keer per jaar extra bewust van hun eigen drinkgedrag en geeft de kans om dat drinkgedrag weer eens tegen het licht te houden.”

Giftige stof

Toch is niet-drinken de meest verstandige keuze, vertelt Wilco. “De gezonde richtlijn is om maximaal één alcoholische consumptie per dag te drinken. Maar inmiddels is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat het het beste is om helemaal niet te drinken. Dat is het gezondst en veiligst.”

Hij benadrukt hoe schadelijk drank is: “Alcoholgebruik zorgt voor allerlei gezondheidsklachten en medische aandoeningen. Het kan zelfs verschillende soorten kanker veroorzaken. Alcohol is op zichzelf staand al een giftige stof die schade in het lichaam kan aanrichten.”

"Geen glas in plaats van één glas, dat is het beste voor je lichaam."

Jonge mensen

Aan Dry January meedoen is dus een positieve stap op weg naar een betere gezondheid. Geen glas in plaats van één glas, dat is het beste voor je lichaam. Dit geldt zeker voor jonge mensen. Wilco: “Als je naar de huidige beschikbare medische en wetenschappelijke gegevens kijkt, is ‘geniet, maar drink met mate’ eigenlijk wel achterhaald. Zeker als de hersenen nog volop in ontwikkeling zijn, zou helemaal niet drinken beter zijn.”