Een op de twintig Nederlanders kampt met een depressie en volgens minister Schippers wordt daar te weinig over gesproken. Volgens Schippers heerst er een taboe op dit onderwerp. Daarom gaat deze week een campagne van start om mensen met depressie te helpen. Hoe zit dat in de kerk? Is daar depressie een taboe?

Hanneke Schaap, rector van het kennisinstituut christelijke ggz (KICG) van de stichting De Hoop en Eleos, ziet dat het voor mensen met een depressie het lastig is om iets te vertellen over hun ziekte dan iemand met een lichamelijke ziekte. Tegelijkertijd merkt ze dat er in kerken best wel openheid over is, bijvoorbeeld in de vorm van voorbede. Ook is er veel interesse in cursussen en avonden over depressie.

Maar Schaap merkt ook een stuk verlegenheid om samen kerk te zijn met mensen die kampen met een depressie. De sociale steun die je elkaar kunt bieden, kan enorm waardevol zijn. Schaap: “Juist in de kerk heb je oog voor elkaar, zoals Jezus als een goede herder voor zijn schapen zorgt.” Voor het pastoraat ligt hier een taak om een stap te zetten om het isolement te doorbreken.

Bekijk ons hulpaanbod