Irene zie ik wekelijks. Vanmorgen vroeg is zij er weer. Zoals altijd netjes op tijd en klaar om door te stomen naar haar werk. Ze kijkt niet blij. Irene is moeder van twee kinderen en getrouwd met Arjan. Ze voelt zich eenzaam.

Het is kort na moederdag. Tot nu toe had ze hier nooit echt iets mee. Het ging een beetje aan haar voorbij omdat ze altijd druk was met haar werk en weinig tijd had voor haar gezin. Dat was dit jaar wel anders. Aan het einde van de dag had nog steeds niemand aan haar gedacht. En dat terwijl haar kinderen nog thuis wonen. Zelf was ze al wel naar haar ouders geweest.

‘Ik voel me niet gezien en dat doet pijn. Maar ach, tijd heelt alle wonden.’

'Ze wuift haar rotgevoel weg met een cliché, een dooddoener. Dan hoeft ze daar in ieder geval niets meer mee.'

Is dat zo? Haar opmerking verontwaardigt mij. Dat is nogal gemakkelijk. Ze wuift haar rotgevoel weg met een cliché, een dooddoener. Dan hoeft ze daar in ieder geval niets meer mee. Ze laat het gebeuren en neemt geen verantwoordelijkheid. Het is ook nog maar de vraag of de tijd alle wonden heelt. Soms blijft de pijn, ondanks de tijd.

‘Irene, volgens mij moet je echt zelf verantwoordelijkheid nemen voor je gevoelens. Jij alleen kunt dat doen. Je man heeft het lang voor jou geprobeerd, maar je vertelde dat hij is opgebrand.’ ‘Maar dan sta ik er dus alleen voor’, zegt Irene verdrietig. Ze heeft het gevoel dat de eenzaamheid haar overspoelt. Alsof alle mensen die haar zo lief zijn hun handen van haar aftrekken. Nu is het belangrijk dat ik het niet ga verzachten, want alleen zijzelf kan deze eenzaamheid doorbreken. ‘Als jij geen stap in hun richting zet, blijft er waarschijnlijk afstand tussen jullie bestaan.’

Maar Irene hoopt op God. ‘Hij redt uit alle nood.’ Dat klinkt heel mooi, maar heeft God haar dan geen eigen verantwoordelijkheid gegeven?

Deze column is geschreven door Reina Leenhouts-van der Maas, psycholoog in opleiding tot GZ-psycholoog en groepstherapeut bij De Hoop. De column is oorspronkelijk geplaatst in het Nederlands Dagblad van 21 oktober 2023.