Daar zat ik dan, op de bank bij mijn therapeut, na 45 minuten in de auto te hebben gezeten. Videobellen was geen optie, want “de zorg draait om mensen en om relaties, dat kan je niet met techniek vervangen”.

Ondertussen was ik bij De Hoop verantwoordelijk voor digitalisering van de zorg. En net als elk verandertraject gaat dat niet vanzelf. Er is angst voor het onbekende. Zeker in de GGZ, waar alles verantwoord moet worden. Stel je voor dat het fout gaat! Dat we daardoor ook mensen met een behandelbehoefte de kans op herstel hebben ontnomen, of zij erg lang moesten wachten, is dan blijkbaar minder belangrijk. Door krapte op de arbeidsmarkt zijn er enorme wachttijden. En juist deze schaarse beroepsgroepen voeren te veel administratieve handelingen uit. Zou digitalisering daarin kunnen helpen?

En toen was daar Corona. Waar we in de sector jarenlang minimale vooruitgang boekten rondom e-health, zagen we dat het ineens wel kon. Binnen no-time behandelden we vanuit huis. We deden het gewoon, en hoe!

Binnen no-time behandelden we vanuit huis. We deden het gewoon, en hoe!

Behandelaren deelden mooie verhalen: “De cliënt zat lekker met de kat op schoot in haar huispak, zo ontspannen zat ze erbij. Ze liet meer van zichzelf zien en wat een stappen konden ineens gezet worden.” En ja, het ligt genuanceerder. Het was niet voor iedereen een oplossing. Een deel van de cliënten ging achteruit of miste het sociale vangnet. Voor een grote groep bleek het enorm te helpen! En voor weer anderen is een combinatie het best passend.

Bij De Hoop lanceerden wij 16 maart onze online polikliniek Hoop Online. Een ‘behandelbuffet’ waar cliënt en behandelaar samen kiezen: zelfhulp of begeleide online modules, video-gesprekken, VR en wat nog meer zal volgen in de toekomst… Geen lock-down, wel intelligent.

Daar zat ik dan, rustig de kids op school gebracht, daarna op de bank achter mijn laptop. Klaar voor mijn therapie. Geen file en met mijn eigen espresso erbij…

 

Ton Vink, Directeur Beleid en Innovatie bij De Hoop ggz
De column verscheen in het ND op 27 juni 2020