Marieke Rijke werkt als vrijwilligster bij De Hoop in de rol van interieurcoach bij PkBW (Postklinische behandeling met wonen). Dat doet ze een ochtend in de week. Hoe ze haar eigen werkzaamheden omschrijft? “Ik breng meer sfeer en gezelligheid aan in het interieur.”

Dat doet ze door her en der wat te schuiven met meubels, maar ook door versleten meubels te vervangen. “Hier bij de PkBW hebben we vijf woonkamers. Die ben ik op dit moment opnieuw aan het inrichten”, aldus Marieke. Ze wijst op een aantal banken. “Deze zijn nieuw. Ik merkte, toen ik in 2017 aan de slag ging, dat er niet veel samenhang in het interieur zat. Toen ben ik meubels gaan vervangen, zodat er wat meer eenheid ontstaat in de uitstraling.”

Veel met weinig

Marieke struint regelmatig Marktplaats af op zoek naar meubels die te koop aangeboden worden, of gratis worden weggegeven. “Ik vind het leuk om te zien dat er met weinig geld toch veel mogelijk is. Gasten (zo worden cliënten bij De Hoop genoemd, red) zijn soms echt verbaasd als ze zien wat voor meubels we kunnen aanschaffen voor een klein bedrag. Op die manier kan ik ze laten zien dat dingen niet per se veel hoeven te kosten.”

"Ik wilde mijn creativiteit voor andere mensen gebruiken"

Mooie gesprekken

Marieke heeft in 2017 bewust gesolliciteerd naar deze vrijwilligersfunctie. “Ik wilde mijn creativiteit voor andere mensen gebruiken. Dat was ook mijn gebed. En die is verhoord.” Ze krijgt veel ruimte om de inrichting opnieuw in te delen en gaat regelmatig op pad om Marktplaats-aankopen op te halen. Soms gaan er ook gasten met haar mee. “Dat is vaak heel leuk. Ze hebben dan even iets anders te doen en we hebben vaak mooie gesprekken onderweg. Dat is heel waardevol,” zegt Marieke. Voor haar is het sociale deel van het vrijwilligerswerk veel van betekenis.

Thuis voelen

Wat ze het leukst vindt aan de functie? “Dat ik voor en met de gasten een mooie plek mag creëren waar ze zich thuis voelen. Dat maakt me echt blij.” Ze vindt het een leuke uitdaging om van een ruimte die niet heel sfeervol oogt, een gezellige ruimte te maken. Daarnaast merkt Marieke dat als de ruimtes gezelliger gemaakt worden, de gasten het ook leuk vinden om het netjes en mooi te houden. Ook die interactie vindt ze mooi om te zien. “Ze zijn het waard om op een fijne plek te verblijven.”

Meer lezen over de PkBW? Klik hier: https://www.dehoop.org/wat-wij-doen/wonen/