Adresgegevens
Polikliniek Dordrecht, Kinder- en jeugdzorg
Dorp De Hoop
Provincialeweg 90
3329 KP Dordrecht
T: 078 – 6111318
E: info@dehoop.org
De polikliniek Kinder- en jeugdzorg is van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 8.30-17.00 uur.
Wil je weten hoe je bij onze locatie kunt komen? Plan dan je route via deze link. Kom je met het openbaar vervoer? Gebruik dan deze link om je reis te plannen.

De Hoop helpt! Ook in Dordrecht.
Ook in Dordrecht bieden wij geestelijke gezondheidszorg voor kinderen, jongeren en hun ouders of verzorgers. Soms loop je namelijk zo vast dat je er zelf niet meer uitkomt. We proberen je dan te helpen, op een betrokken en deskundige wijze, om weer perspectief te vinden. Je kan bij ons terecht wanneer je behoefte hebt aan hulp bij psychische klachten of verslaving. We bieden je verschillende soorten psychische hulp aan op vrijwillige basis.
Wij bieden hulp aan kinderen en jongeren die
- zich al langere tijd somber voelen;
- moeite hebben met concentreren of erg druk zijn;
- boos en opstandig zijn;
- last hebben van angsten;
- nare gebeurtenissen hebben meegemaakt;
- last hebben van dwang of tics;
- moeite hebben met sociale contacten;
- snel overprikkeld raken;
- problemen ervaren rondom eten;
- onduidelijke lichamelijke klachten ervaren;
- moeite hebben om naar school te gaan;
- een betere relatie willen met hun ouders of verzorgers;
- van een verslaving af willen;
- negatief zelfbeeld;
- of op een andere manier psychische klachten ervaren.
Hoe gaan we te werk?
.
Intake
Voordat de behandeling start vindt er een intakegesprek plaats waarbij we de zorgen op een rij zetten. Na het intake gesprek kan het nog even duren voordat de behandeling echt gaat starten.

Behandeling
Elke week of om de week heb je een afspraak met je behandelaar. Deze behandelaar bedenkt, samen met jou en de mensen om je heen, wat jij nodig hebt om je weer goed te voelen. We werken met verschillende behandelvormen. Dit zijn individuele behandelvormen, zoals EMDR, schematherapie, CGT en vaktherapie, en groepsbehandelingen, bijvoorbeeld rondom verslaving of emotieregulatie. Je naasten worden betrokken in de vorm van systeemtherapie of ouderbegeleiding. Met elkaar werk je vervolgens aan je persoonlijke behandeldoelen.

In onze behandeling kijken we niet alleen naar het individu, maar betrekken we ook de mensen die voor jou belangrijk zijn bij de gesprekken. We bespreken jouw klachten en zoeken naar een goede manier hoe jij, samen met naasten hiermee om kan gaan. Mocht voor of tijdens het behandeltraject blijken dat er meer nodig is om jou goed te kunnen helpen, dan zullen we voorstellen om onderzoek te doen, zoals intelligentie- of autismeonderzoek. We kijken samen met jou en je naasten of er nog verdere aanvullende zorg is, ook als we het zelf niet kunnen bieden denken we met je mee.
Wist je dat je bij De Hoop ook na je achttiende verjaardag meestal bij dezelfde behandelaar kan blijven?
Verwijzing en kosten
De behandelingen worden betaald door jouw lokale gemeente. Hiervoor heb je een geldige verwijsbrief van jouw huisarts of jeugdteam nodig. Daarna kan je je bij ons aanmelden voor hulp.
Het team
In het team werken wij samen vanuit verschillende disciplines met psychologische- en medische specialisten. Zij werken samen om je de best mogelijke hulp te geven. In het team vind je bijvoorbeeld een christelijke GZ–psycholoog, orthopedagoog, vaktherapeut, systeemtherapeut en kinder- en jeugdpsycholoog.
-
De gemeente vergoedt de jeugd-ggz. Dit is de behandeling voor mensen onder de 18 jaar. De gemeente waar de jongere is ingeschreven is in de meeste gevallen verantwoordelijk.
-
Alleen bij een klinische opname, 24-uursopname, kan de gemeente een eigen bijdrage vragen. Deze is afhankelijk van je inkomen.
-
We hebben toestemming nodig van de gemeente voordat we een kind of tiener in behandeling kunnen nemen. Dit is meestal de gemeente waar het kind is ingeschreven. Na aanmelding van een jongere voor behandeling zoekt De Hoop contact met deze gemeente.
-
Soms kun je niet direct geholpen worden, maar moet je wachten tot het zover is. Daarnaast is de wachttijd voor elk hulpaanbod verschillend. Voor actuele informatie over de wachttijd van een specifiek hulpaanbod kun je deze pagina bekijken.