Wat is schematherapie?

Schema’s bepalen hoe je kijkt naar jezelf, de ander en de wereld. Schematherapie draait om het doorbreken van negatieve patronen (ofwel: schema’s) binnen je gedachten, gevoelens en overtuigingen. Deze schema’s sturen je gedrag aan en ze zijn helaas niet altijd constructief. Schema’s kunnen over jezelf gaan, maar ook over anderen. De meeste negatieve schema’s kloppen niet, maar zijn toch behoorlijk hardnekkig aanwezig en niet zo makkelijk te veranderen. Dat komt omdat ze van jongs af aan met je zijn meegegroeid en vertrouwd voelen. Vaak ben je je er niet eens van bewust. Voorbeelden van negatieve schema’s zijn: ‘Ik doe nooit iets goed, niemand zit op mij te wachten’, of ‘Ik word alleen aardig gevonden als ik alles perfect doe’.

Hoe werkt schematherapie?

Tijdens schematherapie worden negatieve schema’s binnen je gedachten, gevoelens en overtuigingen opgespoord én veranderd. Je leert de schema’s te herkennen en te benoemen. Samen met jou gaan we op zoek naar de oorsprong van de schema’s: wanneer en waardoor zijn deze ontstaan? Vervolgens leer je hoe je grip krijgt op de negatieve schema’s. Inzicht in het ontstaan kan hierbij al helpen. Soms zijn er ook gerichte (gedrags)oefeningen voor nodig.

Ben je er klaar voor om de eerste stap naar hulp te zetten? Of wil je eerst meer informatie ontvangen? Neem contact met ons op.