Wat is PTSS exposure & rescripting?

PTSS staat voor posttraumatische stressstoornis. Exposure en rescripting zijn twee vormen van therapie die gebruikt worden bij traumaverwerking. Bijvoorbeeld bij de diagnose PTSS. Wanneer je een schokkende gebeurtenis hebt meegemaakt, zoals een heftig verkeersongeval, het overlijden van een dierbare of een geweldsincident, kun je daar een trauma aan overhouden. De herinnering aan de traumatische gebeurtenis veroorzaakt extreme (angst)gevoelens die ook lichamelijk tot uiting komen. Hierdoor kom je echter niet aan de verwerking van het trauma toe en zullen de negatieve gevoelens blijven terugkeren. Exposure en rescripting helpen je om je trauma te verwerken.

Lees meer over PTSS

Hoe doen we dat?

Tijdens de exposure-therapie ga je samen met je behandelaar in een veilige omgeving (in gedachten) terug naar de traumatische herinnering. Je therapeut zal je vragen om zoveel mogelijk details over de gebeurtenis te vertellen, alsof je er weer midden in zit. Door er zo mee aan de slag te gaan, neemt de angst hiervoor af en is er ruimte voor verwerking.

Bij de rescripting-therapie wordt telkens een klein deel van de herinnering opgeroepen. Onder begeleiding van je behandelaar beeld je je in hoe je zou willen dat de gebeurtenis afloopt. Dit voer je vervolgens ook in je verbeelding uit. Je leert om gedrag te verbinden aan je gevoel. Hierdoor wordt je gevoel van zelfcontrole versterkt en nemen je angstgevoelens af.

Ben je er klaar voor om de eerste stap naar hulp te zetten? Of wil je eerst meer informatie ontvangen? Neem contact met ons op.