Wat is psychomotore therapie?

Psychomotorische therapie (PMT) is een behandeling waarbij je door lichamelijke oefeningen anders leert om te gaan met je psychische klachten, of ze leert herkennen of plaatsen. Klachten als somberheid, angst, onzekerheid en spanningen hebben ook een lichamelijke kant. De psychomotorisch therapeut richt zich op wat het lichaam aangeeft: lichamelijke spanningen, lichaamstaal, lichaamshouding, je manier van bewegen, ademhaling en lichaamsbeleving. Door te bewegen kun je oefenen en experimenteren met ander gedrag, waardoor de klachten zullen verminderen.

Hoe doen we dat?

Tijdens (groeps)bijeenkomsten voer je activiteiten, oefeningen en opdrachten uit, waarbij de nadruk ligt op beweging en lichaamservaring. De therapeut gebruikt hiervoor bewegingsvormen zoals sport, spel en ontspanningsoefeningen. Ook running-therapie behoort tot de mogelijkheden. Tijdens het bewegen leer je lichaamssignalen, gevoelens en gedragspatronen te herkennen en te begrijpen. Door te bewegen kom je bovendien tot nieuwe ervaringen, inzichten en gedrag, die je helpen om beter met je klachten om te gaan, waardoor je klachten verminderen.

Bij De Hoop bieden we PMT alleen als aanvulling op een bestaande behandeling. Je kan je dus niet aanmelden met het doel om alleen deze therapie te krijgen. Het gaat altijd samen met een andere behandeling, bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie.

Ben je er klaar voor om de eerste stap naar hulp te zetten? Of wil je eerst meer informatie ontvangen? Neem contact met ons op.