Wat is psychologisch onderzoek?

Een psychologisch onderzoek kan in verschillende situaties nuttig zijn. Bijvoorbeeld als er meer informatie en inzicht gewenst is om tot de juiste diagnose te komen. Of als je vastloopt in je behandeling en onduidelijk is hoe dat komt. Een psychologisch onderzoek kan ook ingezet worden wanneer onduidelijk blijft waarom je vastloopt in je leven. Afhankelijk van het soort onderzoek kan de uitkomst informatie geven over onder andere jouw persoonlijkheid (sterke en zwakke kanten), intelligentie, klachten, vaardigheden of neuropsychologische functies, zoals bijvoorbeeld geheugen en concentratie.

Hoe doen we dat?

Meestal gaat het bij een psychologisch onderzoek over een intelligentieonderzoek of persoonlijkheidsonderzoek. Een neuropsychologisch onderzoek behoort ook tot de mogelijkheden.

 Intelligentieonderzoek
Het intelligentieonderzoek geeft informatie over je intellectueel functioneren. Je maakt taalopdrachten en doe-taken. Dit geeft een beeld van je sterke en minder sterke kanten. Je kunt je niet voorbereiden op dit onderzoek.

Persoonlijkheidsonderzoek
Bij het persoonlijkheidsonderzoek wordt onder andere gekeken naar hoe je omgaat met problemen en tegenslagen. Maar ook naar hoe je verder bent als persoon en wat je sterke en minder sterke eigenschappen zijn. De opdrachten zijn divers te noemen. Je kunt hierbij denken aan vragenlijsten over je klachten, aan opdrachten met beeldmateriaal of aan het schrijven van zinnen waarbij je je fantasie moet gebruiken.

Neuropsychologisch onderzoek
Bij neuropsychologisch onderzoek draait het om taken op het gebied van bijvoorbeeld aandacht en concentratie. Resultaten uit dit onderzoek geven onder andere inzicht in concentratievermogen, geheugen, planningsvermogen en ruimtelijk inzicht.

Na het psychologisch onderzoek worden de uitkomsten geïnterpreteerd. De resultaten en conclusies worden in de vorm van een rapportage aan je voorgelegd en met je doorgenomen tijdens een gesprek. Het rapport heeft altijd een beperkte geldigheidsduur; een mens kan immers veranderen.

Ben je er klaar voor om de eerste stap naar hulp te zetten? Of wil je eerst meer informatie ontvangen? Neem contact met ons op.