Wat is interpersoonlijke psychotherapie?

Interpersoonlijke psychotherapie (IPT) is speciaal ontwikkeld voor de behandeling van depressies. Het uitgangspunt van deze therapie is dat mensen in wezen sociaal zijn, en contact met anderen nodig hebben om zich goed te voelen. De kwaliteit van het contact met anderen bepaalt voor een belangrijk deel je stemming. Het verbeteren van de relaties met de mensen om je heen staat dan ook centraal bij deze therapie.

Hoe doen we dat?

Samen met je behandelaar onderzoek je de aanleiding voor je klachten, zoals bijvoorbeeld het verlies van een dierbare, een tekort aan persoonlijke contacten of een grote verandering in je sociale rol. Daarnaast brengen we in kaart welke mensen voor jou belangrijk zijn en hoe het contact met hen jouw depressieve gevoelens beïnvloedt. Hiermee gaan we gericht aan de slag door middel van gesprekken, oefeningen en opdrachten voor thuis. Dit doen we zowel in persoonlijke gesprekken als in groepsbijeenkomsten. Gaandeweg leer je om de problemen die je ervaart weer hanteerbaar te maken.

Ben je er klaar voor om de eerste stap naar hulp te zetten? Of wil je eerst meer informatie ontvangen? Neem contact met ons op.