Wat is EFT?

EFT (Emotional Focused Therapy) is een bewezen effectieve vorm van therapie die onder andere wordt ingezet bij partner-relatiebehandeling. De basis van EFT is de hechtingstheorie die er vanuit gaat dat niemand is gemaakt om alleen te zijn. Ieder mens functioneert beter in verbinding met een geliefde die emotioneel open en nabij is. Binnen EFT gebruiken we emoties als ingang om elkaar beter te begrijpen. Een voorbeeld is hiervan is boosheid. Vaak wordt deze veroorzaakt door teleurstelling of pijn. Pas wanneer je die onderliggende gevoelens onder woorden kunt brengen, kan de ander werkelijk iets voor je betekenen. Bij EFT draait het om een positief interactiepatroon. Het herstel van de stabiele emotionele band staat centraal.

Hoe doen we dat?

Samen met de behandelaar gaan jullie op zoek naar de negatieve patronen die zorgen voor verwijdering. Vervolgens bekijken we hoe we deze patronen kunnen doorbreken zodat er verandering ontstaat in de houding en het gedrag richting elkaar. In de laatste fase van de therapie oefenen jullie met de nieuwe manier van omgaan met elkaar. Je kunt hierbij denken aan het naar elkaar uitspreken van gevoelens en behoeften. Je zult merken dat de sfeer tussen jullie verandert. Frustratie en boosheid maken plaats voor openheid, kwetsbaarheid en verbinding. Hiermee wordt het fundament van jullie relatie verstevigd. Er ontstaat onderling vertrouwen waarmee er ruimte komt om elkaar emotioneel toe te laten.

Ben je er klaar voor om de eerste stap naar hulp te zetten? Of wil je eerst meer informatie ontvangen? Neem contact met ons op.