Sinds 2023 is de Interne Opleidingsschool Ervaringsdeskundigheid doorontwikkeld. Dit programma heet nu het ‘ontwikkeltraject’. Bij het ontwikkeltraject van De Hoop werken cliënten aan hun persoonlijke ontwikkeling en groei.

“Ik dacht dat ik niet meer kon leren. Nu ben ik dik geslaagd en alweer bezig met de volgende stap in mijn opleiding.”

'Als het Jan lukt, dan lukt het mij misschien ook!'

Jan (63) is deelnemer van het ontwikkeltraject van De Hoop. Hij was jarenlang verslaafd aan cocaïne en drank. Hij viel steeds weer terug. Jan: “In drie weken kun je lichamelijk vrij zijn van verslaving. Maar dan ben je er echt nog niet. Het moeilijkste is om het leven zonder verslaving vol te houden. Mijn gedrag moest ik volledig veranderen. Ik heb een totale ommekeer gemaakt. Dat was zonder Gods hulp en zonder Zijn zegen nooit gelukt.”

Gods liefde doorgeven

Na een lang proces ontdekt Jan dat sport hem helpt om terugval te voorkomen. Door te sporten kan hij zijn emoties verwerken en ontspannen. Via het Ontwikkeltraject zet hij zich nu in voor cliënten van De Hoop. “Ik heb de opleiding Fitnesstrainer A gehaald. Nu volg ik de opleiding Fitnesstrainer B en geef ik als vrijwilliger drie keer per week sportcoaching aan cliënten. Dat voelt voor mij als mijn opdracht van God. Ik wil Zijn liefde doorgeven en mijn leven inzetten om lotgenoten te helpen. Mijn belangrijkste boodschap aan elke cliënt is dat je jezelf moet onderzoeken. Wat is goed en wat is slecht voor mij? Wat heb ik nodig om vol te houden?” Hij krijgt veel positieve reacties van de cliënten die hij begeleidt. “Ze zeggen: ‘Als het Jan lukt, dan lukt het mij misschien ook wel!’ Door mijn verhaal krijgen ze hoop.”

“Ik zet mijn leven in om lotgenoten te helpen!”

Deelnemen aan het Ontwikkeltraject

Bij het Ontwikkeltraject kan je jezelf verder ontwikkelen. Oud-cliënten van De Hoop hebben na het doorlopen van het traject een grotere kans op een betaalde baan, bijvoorbeeld als ervaringsdeskundige. Ook stromen studenten door naar andere vervolgopleidingen binnen de zorg. Zo kunnen ze hun eigen ervaringen inzetten om anderen te helpen. Jan: “Het is maatwerk, afgestemd op de deelnemer. Samen met de begeleiding kijk je welke talenten je wilt ontwikkelen en wat hiervoor nodig is.”

Terug naar de informatie over het Ontwikkeltraject