Sonia werkt al meer dan 30 jaar voor De Hoop. Ze is vele jaren teamleider geweest op verschillende afdelingen. Sinds haar pensioen werkt ze al zo’n 5 jaar als vrijwilliger bij de kliniek 4Life in Dordrecht.

Werken bij De Hoop

Eerder werkte Sonia op Curaçao met kinderen en tieners. Ze ontmoette daar Teun en Dinie Stortenbeker, die De Hoop in Dordrecht mede hebben opgestart. “Ik kreeg het verlangen hieraan mee te werken, mede door een droom die ik kreeg. We spraken af dat ik naar Nederland zou komen om een aantal maanden op een afdeling van de Hoop te werken.” Het beviel zo goed, dat Sonia besloot om in Nederland te blijven. Ze bleef bij De Hoop werken en werd teamleider.

"Het is prachtig om te zien hoe God gebroken mensen zonder hoop herstelt. Er is hoop voor iedereen, hoe kapot je ook binnenkomt.”

Aanwezig zijn en een luisterend oor bieden

Sonia is inmiddels met pensioen, maar gebleven als vrijwilliger. “Ik geloof niet in pensioen. Zolang de Heer mij kracht geeft wil ik dit mooie werk blijven doen. Ik geef veel om de cliënten en wil er voor ze zijn.” Ze werkt 3 dagen per week bij 4Life, een kliniek voor verslavingsproblematiek en persoonlijkheidsstoornissen. “Het is genoeg om aanwezig te zijn en een luisterend oor te bieden voor de cliënten. Ik spring bij waar het nodig is. Bij praktische dingen zoals het geven van advies of samen een kopje koffie drinken. Maar ook om te spreken over geloofsvragen en samen met hen te bidden. Er zijn veel ongelovige cliënten die nieuwsgierig zijn en vragen hebben.”

Geloof uitdragen

Werken met medechristenen vindt Sonia fijn. Ze geeft aan veel te leren van hen. “Er is onderling respect. We waarderen en helpen elkaar. En samen bidden op het werk blijft iets bijzonders. Dat doen we bijvoorbeeld als het onrustig is in de kliniek. In gebed zoeken we dan de rust op. Of als een cliënt verdrietig is en je ziet dat hij troost vindt door je gebed. Maar niet alleen door te bidden draag ik het geloof uit. Jezus maak je bekend met woorden, maar zeker ook met daden. Dit doe ik door mijn gedrag naar de cliënten toe. Een liefdevolle houding zonder veroordeling, wat ze ook allemaal hebben gedaan.”

Mensen tot herstel zien komen

“Ik heb altijd een passie voor mensen gehad. Het mooiste is dat ik kan doorgeven wat God heeft gedaan in mijn leven en er zo voor de ander te zijn.”, vertelt Sonia. “Je ziet zoveel verschillende mensen binnenkomen, die er soms erg aan toe zijn. Ik geloof echt in ze. En het is geweldig om ze te zien opbloeien en herstellen. Er zijn zoveel bijzondere verhalen. Een mooi voorbeeld is Rick [Millarson]. Hij was ooit cliënt en als enige vader bij ons opgenomen. Nu is hij mijn manager bij 4Life! Het is prachtig om te zien hoe God gebroken mensen zonder hoop herstelt. Er is hoop voor iedereen, hoe kapot je ook binnenkomt.”

Net als Sonia enthousiast geworden over werken als vrijwilliger bij De Hoop?