Heleen Tamminga is al jaren een dag in de week vrijwilligster bij De Hoop in Dordrecht. “Ik mag cliënten ondersteunen in het traject en ze aanmoedigen om vol te houden”, zegt Heleen. Dat doet ze door een praatje te maken met een cliënt, of een ommetje te lopen, samen naar hobby’s te zoeken, of praktisch te ondersteunen als iemand naar het ziekenhuis moet voor een afspraak. Heleen vindt het heel waardevol en ziet de cliënten opbloeien. “Ze veranderen echt voor je ogen!” Heleen vindt het bijzonder dat ze Jezus aan het werk ziet bij De Hoop. “En daarom is er altijd hoop, want bij God is hoop. In de maatschappij zijn er misschien hopeloze gevallen, maar bij God niet. En dus ook bij De Hoop niet.”

Heleen vindt het contact met cliënten waardevol. “Samen een bakkie doen staat voor contact en verbinding. Dat kan in de kliniek, maar soms ga ik met een cliënt ergens anders een kopje koffie drinken. Dan is diegene er even uit. Dat waarderen ze echt. Een keer was ik met iemand bij een tentje voor koffie. We namen een taartje erbij. De cliënt was helemaal geëmotioneerd omdat hij dit vroeger altijd met zijn moeder deed. Het is heerlijk om zo dichtbij iemand te komen en in gesprek te zijn.”

Heleen doet het werk met plezier. “Het is een voorrecht om dit te mogen doen en heel dichtbij mensen in nood te mogen komen. Dat ze me vertrouwen geven. Als ik ’s morgens naar de Hoop rijd bid ik altijd even in de auto: “Heer breng me maar bij de juiste persoon voor wie ik iets kan betekenen.” Elke keer is anders, het is mooi om mensen te mogen bemoedigen. Ik hoor heel veel verhalen en vind het prachtig om de persoon achter de cliënt te ontmoeten.”

Voor cliënten bij De Hoop is het contact met een maatje die met hen optrekt heel bemoedigend. Niet alleen het mens-tot-mens contact, maar ook respect en trouw zijn belangrijke waarden die een cliënt helpen om weer tot bloei te komen. Het delen van levenservaring is opbouwend, voor de cliënt maar óók voor de vrijwilliger. Heleen: “Ik kan mezelf kwijt in wat ik de cliënten mag brengen. Iedereen mag zichzelf zijn. Het mooie is dat je niet alleen geeft, maar ook ontvangt.”

Kom jij ons versterken met jouw unieke talenten?