Hans Wijntjes (67) werkt met veel plezier als vrijwilliger bij De Hoop. Hij is receptionist bij de poli van de KJP (Kinder- en Jeugdpsychiatrie) in Dordrecht. Hij is gepensioneerd en vertelt dat hij helemaal op zijn plek zit.

Hans: “Ik ben met pensioen gegaan, nadat ik 45 jaar bij het Albert Schweitzer ziekenhuis heb gewerkt. Ik had een drukke baan als klinisch medisch revalidatietechnicus op de afdeling neurologie. Ik heb onder andere op IC’s en in de psychiatrie gewerkt. Het was een zware baan met veel verantwoordelijkheid. Na mijn pensioen wou ik iets zinvols blijven doen in de zorg, maar minder zwaar. Op een open dag kwam De Hoop op mijn pad. Ik was meteen enthousiast!”

Wegwijzer en vraagbaak

De vrouw van Hans nam hem mee naar deze opendag. Zij werkte al bij De Hoop. Hij raakte in gesprek over een functie als receptionist bij KJP en had er meteen een goed gevoel bij. Hij besloot mee te lopen en had het er direct naar zijn zin.

Hans: “In juli 2022 begon ik en het beviel me goed. Als receptionist ben ik een soort wegwijzer voor de mensen. Een echte vraagbaak. De cliënten komen als eerste bij mij terecht in de poli. Er komen zoveel verschillende mensen in de KJP poli. De cliënten zijn jonge mensen, van 4 tot 18 jaar. Ze komen met hun ouders en zijn vaak gespannen of een beetje angstig. Ik stel ze gerust en geef ze wat te drinken: een kopje koffie, thee of limonade. Ik vind het belangrijk dat ze meteen de gastvrijheid en rust ervaren. Vaak raak je in gesprek en hoor je hun hele verhaal. Mensen vinden het fijn dat je luistert. Sommige cliënten komen regelmatig terug. Die leer je dan echt kennen, er ontstaat dan een mooie vertrouwensband tussen de cliënt en mij als receptionist. Heel waardevol is dat.”

"Ik vind het belangrijk dat bezoekers meteen de gastvrijheid en rust ervaren."

Van alles te doen

Hans heeft een veelzijdige functie. “Ik doe van alles: de cliënten ontvangen, de planten verzorgen en het koffieautomaat bijvullen. Eigenlijk ben ik een soort conciërge die de boel op orde houdt. Ik spring overal bij en dat doe ik met veel plezier. Het is heerlijk werk, waarbij ik het belangrijkste vind om er te zijn voor de mensen. Voor de cliënten, maar ook voor de collega’s. Ik help de behandelaren als er iets is en breng ze regelmatig een kopje koffie.”

Ruimte voor ideeën

“Ik vind het ook fijn dat er bij De Hoop ruimte is voor eigen inbreng. Dat je mag meedenken. Ik zit vol ideeën, zoals over de inrichting van de poli: nieuwe meubels en een verfrissing van de inrichting. Ook ben ik bezig met het regelen van achtergrondmuziek. Rustige pianomuziek, zodat de mensen zich op hun gemak voelen.”

"Het is heerlijk veelzijdig werk, waarbij ik het belangrijkste vind om er te zijn voor de mensen."

Christelijke identiteit als doorslaggevende factor

Hans kon na zijn pensioen nog als vrijwilliger in het ziekenhuis blijven werken, maar hij koos voor De Hoop. “Na 45 jaar wilde ik echt een punt zetten achter mijn werk voor het ziekenhuis. Ik vind bij de christelijke identiteit heel belangrijk. Dit heb ik toch wel gemist in het ziekenhuis. Nadat ik me al die jaren voor het ziekenhuis heb ingezet wou ik mijn talenten inzetten voor De Hoop, een christelijke organisatie. Ik vind het fijn om onder christenen te zijn en samen het geloof uit te dragen. We zijn heel opbouwend naar elkaar toe als christelijke collega’s. Ik vind het belangrijk dat De Hoop zijn christelijke identiteit behoudt, vooral in deze vooral niet-gelovige maatschappij.”

Een goed gevoel

Na mijn pensioen wou ik echt blijven werken, ik ben al 67 maar nog lang niet uitgerangeerd! Ik hou van mensen en wil graag wat voor ze betekenen. Daarom ga ik vaak met een goed gevoel naar huis. Als alles keurig is achtergelaten en ik mensen heb kunnen helpen – met informatie, een praatje, geruststelling of bemoediging – is mijn dag geslaagd!”

Net als Hans enthousiast geworden over werken als vrijwilliger bij De Hoop?