Meer dan alleen een maaltijd bieden. Dat is wat Anjo van Houte doet bij het Inloophuis in Vlissingen. Ze is al sinds het begin betrokken bij het inloophuis als vrijwilliger en werkt er al 10 jaar met veel plezier. Anjo vindt het een prachtige manier om haar geloof uit te dragen en vertelt met enthousiasme over haar werk waarin allerlei mooie dingen gebeuren.

Liefde van Jezus

Anjo werkt in de thuiszorg en is moeder van vier kinderen. Een druk bestaan, maar ze vindt daarin met liefde de tijd en passie om ook bij het Inloophuis te werken als vrijwilliger. Toen ze hoorde over het Inloophuis, was ze meteen geïnteresseerd.

Anjo: “Ik had de wens om wat te betekenen voor mijn stad, om de liefde van Jezus uit te dragen. Na te hebben meegelopen was ik meteen enthousiast. Het is fijn om iets te betekenen voor de bezoekers. Er komen niet alleen dakloze en verslaafde mensen voor een maaltijd, maar ook mensen die eenzaam zijn. Iedereen is welkom. Je hebt soms de meest bijzondere gesprekken. Ik heb anders naar mensen leren kijken. Ik leer er zelf heel veel. Ook van mijn collega’s, die uit allerlei verschillende kerken komen. Dan zie je dat je zo verschillend bent maar toch zo’n mooi team vormt. Je leert verder kijken dan je eigen kring.”

"Ik had de wens om wat te betekenen voor mijn stad, om de liefde van Jezus uit te dragen."

Zorgeloos genieten

In het Inloophuis is iedereen welkom voor een maaltijd, een gesprek, een kopje koffie of thee, maar ook voor een spelletje. Anjo: “Ik organiseer één keer in de maand een bingo. Dat is heel gezellig, er komen veel mensen op af. Er zijn ook spelletjesochtenden. We spelen regelmatig een potje rummikub of mens-erger-je-niet, en er wordt gesjoeld en gedamd. Dan kunnen de bezoekers even lekker zorgeloos genieten. En zijn ze gezellig onder de mensen, want er komen veel eenzame mensen. Die hebben dan misschien wel een dak boven hun hoofd, maar zijn heel eenzaam. Die zien het Inloophuis echt als een lichtpuntje in hun week.”

Geloof

Er komen veel soorten bezoekers, van allerlei leeftijden, achtergronden en nationaliteiten. Zowel daklozen als niet-daklozen. Er komen ook niet-gelovige mensen en moslims. Anjo: “Het mooie is dat ze allemaal respect hebben voor ons geloof. We dragen duidelijk ons geloof uit. Bij elke maaltijd bidden we en openen de Bijbel en zingen opwekkingsliederen. Soms raakt dit bezoekers echt. Zo was er een moslim jongen langsgekomen. Hij was verbaasd dat we dit allemaal gratis gaven, de maaltijden, dat verwonderde hem. Dat we niets terug verwachtten en het uit liefde deden. Hij vond dit zo mooi en ik raakte met hem in gesprek over het christelijk geloof. Hij voelde de liefde en kwam tot geloof. Prachtig hoe hij veranderde en vol van God was. Hij heeft inmiddels een baan, geweldig!”

"Als ik iedereen lekker zie eten ben ik blij."

Maaltijd en kleding

Voor veel mensen is het Inloophuis iets waar ze wekelijks naar uitkijken, een plek waar ze even onder de mensen zijn en samen van een maaltijd kunnen genieten. “Als ik iedereen lekker zie eten ben ik blij. Sommige bezoekers hebben zelf echt helemaal niks.” vertelt Anjo. “Er was laatst een man die zag dat iemand zijn worst liet liggen. Hij pakte het meteen en at het op, hij had echt honger. Dan besef je dat sommige mensen zo weinig hebben en dat het Inloophuis heel belangrijk voor ze is. Ook krijgen we kleding geschonken en dan maak je iemand die dakloos is blij met een lekkere dikke winterjas of schoenen en sokken. En we geven de mensen die het ‘t hardst nodig hebben een lunchpakketje mee, of eten dat over is. Naast kleding krijgt het inloophuis ook groenten, fruit en vlees van een supermarkt en de groenteboer. We zijn heel blij met deze giften!”

Van betekenis

Anjo wil het werk nog lang blijven doen. “Het is geweldig werk en de gesprekken vind ik het mooist. Een luisterend oor zijn. Mensen blij maken. Veel dankbare mensen zien, daar word ik blij van! Als ze vertellen hoe veel het Inloophuis voor ze betekent, dat is prachtig, daar doe je het voor. Ik hoop dat ze Jezus toelaten in hun hart en die liefde mogen voelen. We slagen hierin goed, je ziet zulke mooie dingen gebeuren. Ik word zelf zo opgebouwd door dit werk, en zou het niet willen missen!”

Net als Anjo enthousiast geworden over werken als vrijwilliger bij De Hoop?