7:00

Met een flinke bak koffie in mijn hand stap ik in de auto. Vandaag rijd ik naar een middelbare school in Zeeland. De radio zet ik uit en ik richt mij op mijn momentje met God. Heerlijk, die stille tijd in de ochtend.

8:00

Ik stap de school binnen en stuit direct op de contactpersoon. Hij wijst mij de weg naar het lokaal waar ik vandaag zes klassen achter elkaar zal ontvangen.

8:30

De bel! De eerste derdejaars druppelen binnen. Ik stel me niet voor, maar laat de leerlingen vragen stellen om erachter te komen wie ik ben. Eén leerling komt al snel tot de kern. Ik vertel dat ik veel heb gedronken en drugs gebruikte van mijn 13e tot mijn 20e, dat ik gedeald heb en op jonge leeftijd al in een crimineel circuit zat. De klas wordt muisstil. In mijn ooghoeken zie ik een leerling achterin een traantje wegpinken.

9:30

Na een mooie, eerste les komt de volgende klas binnen. Nadat ook deze leerlingen mij uitvoerig hebben ondervraagd, geef ik een korte voorlichting over drugs; wat is het middel en wat zijn de gevaren?

12:00

Pauze. Even bijkomen van de eerste lessen! Intussen staat een leerling aan mijn bureau. Ze vertelt dat ze het moeilijk heeft thuis. Ik probeer haar te bemoedigen en handvatten te geven en vraag of ze iemand heeft om mee te praten.

12:30

De volgende les. Dit keer tweedejaars. “Wie heeft er weleens alcohol mogen proeven van hun ouders?” vraag ik. De vingers van zo’n 90% van de 13 tot 14-jarigen gaan omhoog. Ik bedenk me: voorlichting onder ouders zou geen overbodige luxe zijn.

14:30

De laatste klas is aan de beurt. Ik houd de vaste structuur aan zoals in iedere les, ondersteund met video’s, opdrachtjes, weerbaarheidstips en ruimte voor vragen. “Wat kan ik doen als mijn vader veel te veel drinkt?” vraagt een van de leerlingen. Ik weet dat hier meer achter zit en besluit aan het eind van de les verder te praten met deze jongen.

15:30

De laatste les zit erop. Ik heb nog een korte evaluatie met de contactpersoon en maak een verslagje van de lessen. Ik denk aan volgende week waar ik samen met een ervaringsdeskundige deze klassen afrond. De leerlingen gaan haar interviewen over wat alcohol en drugs kapot heeft gemaakt in haar leven. Dit zal enorme impact teweegbrengen.

16:00

Ik loop de school uit. Onderweg dank ik God en bid voor de leerlingen waar ik contact mee heb gehad en hun heftige situaties.

17:00

Moe en voldaan stap ik de auto uit. Ik heb het gevoel dat ik weer iets heb kunnen betekenen vandaag.

Chris en Voorkom zoeken ervaringsdeskundigen. Wil je jouw verleden ook ten goede gebruiken? Ervaringsdeskundigen zijn hard nodig door het hele land.