Verpleegkundige Berdine Lekkerkerk (24 jaar) werkt sinds anderhalf jaar bij De Hoop. Ze werkt met jongeren, dat vindt ze een leuke doelgroep. Is is veel vrijheid en ruimte voor het verwerken van zingeving in het werk bij De Hoop.

Werken met jongeren

Berdine: “Na mijn studie verpleegkunde bij de Christelijke Hogeschool Ede heb ik bijna een jaar bij een andere organisatie gewerkt als oproepkracht. Dat was op een acute opname-afdeling met kinderen en tieners van 12 tot 18 jaar. Ik vond het werken met jongeren zo leuk dat ik dit graag wilde voortzetten. Nu werk ik sinds anderhalf jaar als verpleegkundige bij De Hoop.”

"Het is fijn dat je zoveel contact hebt met de jongeren. De begeleiding gaat de hele dag door."

Verslaving en psychiatrie

“Mijn werk bestaat vooral uit het begeleiden van jongeren binnen onze klinische setting. We hebben twee groepen: één met psychiatrische klachten en één met een combinatie van verslaving en psychiatrie. Het is fijn dat je zoveel contact hebt met de jongeren. De begeleiding gaat de hele dag door. Daarnaast observeer ik de gezondheidstoestand. Bij veranderingen in de medicatie speel ik dit door naar de arts. Ik let ook op wonden die de jongeren hebben of verwijder hechtingen.”

Meedenken

“Bij De Hoop is er veel ruimte voor het vormgeven van je vakgebied op de afdeling. Ons team is best jong. We blijven onszelf ontwikkelen en ik vind het mooi dat iedereen daarin mee kan denken. Ook voor je eigen ontwikkeling is dat echt een meerwaarde. Ik maak nieuwe werkinstructies en denk mee met het beleid en visie op verpleegkundig gebied. Samen met verpleegkundigen van een andere afdeling ben ik bezig om onze werkprocessen beter te stroomlijnen. Het is heel leuk en leerzaam als je zelf met bepaalde processen mag meedenken!”

Berdine: “Bij De Hoop krijg je vrijheid, maar ook vertrouwen. Het is heel leuk en leerzaam als je zelf met bepaalde processen mag meedenken!”

Proberen

Berdine werkt met plezier bij De Hoop. “Bij De Hoop krijg je vrijheid, maar ook vertrouwen: ‘Ga maar gewoon proberen’. We luisteren naar elkaar en staan open voor elkaars mening. We zijn betrokken op elkaar. Bij leuke dingen, maar ook als er even iets lastig is.”

Zingeving

“Mooi is dat je bij De Hoop zingeving in je werk kunt meenemen. Cliënten weten dat De Hoop een christelijke organisatie is en dat maakt dat je er makkelijker over praat. Het geloof geeft een extra dimensie, je kunt een stukje hoop bieden aan cliënten. Dat mag je aan hen doorgeven. Daar kan ik echt van genieten.”

Een dag uit de agenda van Berdine

05.45 uur – Opstaan en douchen. Ik eet een banaan of een cracker en stap de auto in.
07.00 uur – Vandaag heb ik een dagdienst. We werken overdag met twee groepsbegeleiders, elk op een eigen groep. Ik begin met het bekijken van mijn mail en lees daarna in het dossier hoe gisteravond is verlopen.
07.45 uur – Ik ga ontbijten samen met de jongeren.
08.15 uur – De jongeren gaan corvee doen. Ik voer hierna zo nodig hen een gesprekje, check hoe het gaat en geef medicatie. Mijn taak is dus vooral om hen te observeren en te begeleiden.
08.45 uur – Dagopening. Met de jongeren bespreken we hun weekdoelen en wat ze vandaag nodig hebben.
09.00 uur – De jongeren gaan naar school. Intussen voer ik met sommigen van hen mentorgesprekken, heb multidisciplinair overleg, sluit zo nodig aan bij een behandelgesprek, bestel boodschappen, bereid trainingen voor. Het zijn meerdere dingen en het verschilt per dag.
12.00 uur – De jongeren komen terug uit school. Hierna gaan we om 12.15 uur lunchen.
13.00 uur – Ik geef een training sociale vaardigheid of heb een groepsgesprek met de jongeren. Soms sluit ik aan bij andere trainingen, die door mijn collega-behandelaren aan hen worden gegeven, zoals emotieregulatietherapie of cognitieve gedragstherapie.
14.30 uur – Ik begeleid de jongeren bij hun corvee of vrije tijd.
15.00 uur – Ik doe de overdracht naar mijn collega’s.
16.30 uur – Ik ben weer thuis. ’s Avonds spreek ik af met vrienden, ga ik een rondje skaten of lekker even lezen. Dag- of avonddiensten worden vastgelegd in een rooster. Daar is wel veel in mogelijk, je kunt makkelijk ruilen met collega’s. Avonddiensten zijn van 15.00 tot 23.30 uur.

Werken bij De Hoop als verpleegkundige is aantrekkelijk, want:

  • Je krijgt een afwisselende baan.
  • Je maakt deel uit van een breed samengesteld multidisciplinair team met extra bevlogen medewerkers die passie hebben voor hun werk.
  • Je kunt aan de slag met je deskundigheid én je betrokkenheid.
  • Je kunt als professional handen en voeten geven aan je geloof.
  • Je krijgt de mogelijkheid om samen met ons professionele zorg te ontwikkelen binnen de richtlijnen en het huidige landelijke zorgklimaat.
  • Je krijgt volop mogelijkheden om je verder te professionaliseren. Ook begeleiden we je bij het invullen van een eventuele vervolgopleiding.
  • Je kan werken bij verschillende locaties.