“Dertien jaar geleden kwam je als psycholoog niet zo snel aan een baan en De Hoop had toen een vacature openstaan. Ik dacht: ‘laat ik het eens proberen’.” Inmiddels zijn we dertien jaar verder en heeft Jelle Lok onlangs de opleiding tot psychotherapeut afgerond. “Ik heb de organisatie zien groeien van pastorale instelling tot een organisatie die gedegen kwalitatieve ggz-zorg biedt. Het warme contact dat bij het pastorale hoort hebben we vast kunnen houden. Dat is een mooi compliment wat we vaak krijgen: dat we persoonlijke zorg bieden.”

“We hebben een heel breed behandelaanbod. We behandelen niet alleen depressie en angst, maar ook persoonlijkheid en trauma.”

In de dertien jaar dat Jelle bij De Hoop werkt heeft hij verschillende werkplekken gehad. “Ik heb veel mogelijkheden gehad om mezelf te blijven ontwikkelen. Dat ik hier al zo’n tijd werk, is omdat ik het steeds naar mijn zin had. De collega’s, de directe leidinggevenden; ik heb altijd fijne mensen ontmoet bij De Hoop en leuke contacten opgebouwd. Ik ken overal wel iemand.”

Jelle werkt bij de polikliniek in Dordrecht. Hij geeft individuele behandelingen, schematherapie, groepstherapie, houdt systeemgesprekken en therapeutische gesprekken. “Omdat we in Dordrecht zitten, kun je ook cliënten bezoeken die opgenomen zijn in de kliniek. Dat maakt de verbinding wat sterker.”

“Dat we zo dicht bij mensen mogen komen, dat vind ik het leuke aan het werk. We mogen echt dicht bij mensen komen, omdat ze dat nodig hebben. Cliënten hebben daar in het begin vaak veel angst voor, maar stapsgewijs laten ze je meer toe. Ik vind het een waardevol onderdeel van mijn beroep dat ik zo dichtbij mag komen en daarin hun tempo mag volgen.” Jelle heeft een gevarieerde caseload. “We hebben een heel breed behandelaanbod. Dat maakt het werk interessant. We behandelen niet alleen depressie en angst, maar ook persoonlijkheid en trauma. We kunnen blijven specialiseren.”

Specialiseren is iets wat Jelle ook graag doet. “Ik was eerst GZ-psycholoog. Dat vond ik leuk, maar ik merkte dat ik nog wat kennis en kunde kon gebruiken op het gebied van ingewikkelde problematiek. Daarom wilde ik me verder doorontwikkelen. Ik wil goed in mijn vak worden en daarin investeren. Als GZ-psycholoog had ik een mooie basis en als psychotherapeut bouw ik die basis uit, zodat je meer behandelvormen in de vingers hebt en complexe problematiek goed kan behandelen.”

Wat hoop je cliënten mee te geven vanuit jouw rol? “Ik hoop dat mensen geholpen worden met inzicht, met verwerking van datgene wat ze dwarsgezeten hebben. Die combinatie van inzicht en verwerking kan leiden tot nieuwe levensvreugde en vernieuwd toekomstperspectief. Ik hoop daarin een schakel te zijn, in de richting van gezond leven, een gezond toekomstperspectief, verbinding met hun naast en zo mogelijk verbinding met God.”

Hij ervaart vanuit De Hoop veel ruimte om nieuwe dingen te proberen. “Ik heb bijvoorbeeld de polikliniek mogen opstarten in Midden-Nederland. En tijdens de opleiding tot psychotherapeut heb ik samen met een collega een behandelgroep opgezet voor jongvolwassenen, zodat we een brug konden maken tussen jongerenwerk en volwassenzorg. Daar heb je lef voor nodig, maar ik ervaar vanuit de organisatie veel ruimte om dingen te onderzoeken en uit te proberen.”

En de christelijke identiteit van de organisatie? “Ik denk dat je niet per se bij een christelijke organisatie hoeft te werken om christen-hulpverlener te zijn, maar het is wel mooi dat je hier steun vindt bij elkaar. Als ik bijvoorbeeld ziek ben, weet en voel ik: er wordt aan mij gedacht. Er wordt voor mij gebeden, er wordt voor de situatie thuis gebeden. Er is extra betrokkenheid vanuit het geloof. Dat is steunend. Ook in de manier hoe we met elkaar omgaan, daarin speelt geloof en het gebed een rol. Het is een waardevolle toevoeging. Ik vind het ook mooi dat we als collega’s niet altijd vol zijn van het mooie wat God doet, maar dat we juist ook naast elkaar staan in alle pijn en verdriet die we meemaken. Het raakt een diepere laag aan van contact met elkaar. Het geeft openheid.”