Om het jubileum van van 45 jaar De Hoop ggz te vieren organiseren we met het Kicg op vrijdag 5 november 2021 van 12.00-17.00 uur het congres ‘Wie gelooft er nog in de ggz? Van onmacht naar hoop’.

Het congres is fysiek of online te volgen. Voor fysieke aanwezigheid geldt het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. U bent dan welkom op het terrein van De Hoop: Provincialeweg 122, 3329 KP Dordrecht. Als u een van de eerste inschrijvers bent, maar niet fysiek wilt deelnemen is dat natuurlijk ook mogelijk. Het congres is nog tot een week na 5 november terug te kijken. Wanneer je de pollvragen en eindtoets maakt, krijg je ook dan accreditatiepunten.

Accreditatie is aangevraagd bij VVGN, V&NVN, NVvP, VSR, FGzPt, GV (SKGV).

De dagvoorzitter is Hanneke-Schaap Jonker, hoogleraar klinische godsdienstpsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en rector van het Kennisinstituut Christelijke ggz (Kicg).

Tijdens het congres zullen de thema’s van onmacht en hoop in relatie tot de geestelijke gezondheidszorg vanuit verschillende kanten worden belicht: de grenzen van de huidige ggz, en de onmacht en ethische dilemma’s die deze met zich meebrengen. Ook wordt er gekeken naar de ggz van de toekomst: voor welke uitdagingen wordt de geestelijke gezondheidszorg geplaatst, welke rol spelen geloof en hoop daarin – geloof in wie of wat? Wat is hoop als er onmacht speelt? Hoe kan het netwerk rondom de cliënt betrokken worden bij deze onmacht en hoop, en welke rol kunnen kerken daarin spelen? Het congres wil ggz-professionals prikkelen en uitdagen om hun eigen onmacht en verlangen in de ogen te kijken, en een kritisch gesprek te voeren over mogelijkheden en beperkingen, inspiratie en valkuilen, identiteit en spiritualiteit. 

Sprekers

De lijst van sprekers en hun onderwerpen ziet er als volgt uit: 

 • Jacobine Geel (op moment van het congres voormalig voorzitter De Nederlandse ggz),
  ‘Grenzen en uitdagingen van de ggz’
 • Maarten Verkerk (senator ChristenUnie, hoogleraar Christelijke Filosofie),
  ‘Onmacht en uitzichtloosheid; ethische dilemma’s die de grenzen van de ggz met zich meebrengen’
 • Philippe Delespaul (hoogleraar Zorginnovaties in de ggz),
  ‘Geloof in Kracht. Zelfredzaamheid en/of religie als antwoord op onmacht’ 
 • Derek Strijbos (filosoof, A-opleider Psychiatrie), ‘Kansen voor de christelijke ggz met het oog op redesigning psychiatry’
 • Irene Blom (klinisch psycholoog, Lid Raad van Bestuur De Hoop ggz), ‘Hoe ontstaat hoop in een behandelrelatie waar onmacht een rol speelt? Is er een rol voor het netwerk/de kerken?   

Meer informatie over dit congres en de mogelijkheid tot aanmelden is te vinden op de website van het Kicg

Ga naar de website van het Kicg