Mensen die willen stoppen met roken kunnen vanaf nu daarvoor hulp krijgen bij De Hoop ggz. De Hoop biedt deze hulp vanuit haar zes poliklinieken in Amersfoort, Dordrecht, Houten, Rotterdam, Veenendaal en Vlissingen. Een groot deel van de behandeling kan men thuis doorlopen.

In dertien wekelijkse sessies krijgt de cliënt professionele begeleiding op basis van cognitieve gedragstherapie. Waar nodig wordt ondersteuning met medicijnen geboden. De intake vindt plaats bij één van de poliklinieken van De Hoop. De cliënt doorloopt een aanzienlijk deel van de behandeling thuis, in de vorm van Skypecontact, huiswerkopdrachten en e-health. Er is een verwijsbrief van de huisarts nodig om in aanmerking te komen voor deze behandeling, die door een groot aantal zorgverzekeraars wordt vergoed.

De Hoop biedt al jarenlang hulp bij verslaving en ook bij psychische problemen. Het stoppen met roken was voor veel cliënten van De Hoop een onderdeel van de behandeling. Nieuw is dat er nu een zorgaanbod is dat zich specifiek richt op mensen met een tabaksverslaving. Het aanbod is bedoeld voor rokers die diverse stoppogingen achter de rug hebben, daarnaast voor mensen met bijvoorbeeld COPD of longklachten en ook voor zwangere vrouwen en hun partner.

Arjen Catsburg, Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige bij De Hoop ggz, heeft het behandelprogramma om te stoppen met roken mede opgezet. Hij vertelt: “Er wordt tegen verstokte rokers zo makkelijk gezegd dat ze moeten stoppen. Natuurlijk weet je als roker hoe schadelijk het is, voor jezelf en de mensen om je heen. En bij De Hoop weten we dat het veelal gemakkelijker is gezegd dan gedaan. Stoppen met roken gaat vaak gepaard met aanzienlijke lichamelijke ontwenningsverschijnselen en is in die zin een zware verslaving. Bovendien ben je er vaak niet met alleen de wil om te stoppen. Je zit vast aan het roken door bepaalde denk- en gedragspatronen, waardoor ook een verandering in denken en doen nodig is om er blijvend van af te komen. Ook dat vormt een belangrijk aspect van onze behandeling.”

Meer informatie over het aanbod