De dag van Sebastiaan van Baar

Sebastiaan van Baar is verpleegkundige op de afdeling Crosspoint, waar men zich richt op detox, oftewel het afkicken van verslavende middelen.

07.00u
We hebben overdracht van de slaapdienst. Ik kan me een half uurtje inlezen en we nemen tijd voor gebed. Dat vind ik geweldig bij De Hoop: het geloof is hier zo ontzettend levend. Ik heb twintig jaar in de ouderen zorg gewerkt en wilde wat anders. Toen ik ervoor ging bidden kwam gelijk De Hoop in me op. Mijn eerste gedachte was: “Ik ga echt niet met verslaafden werken!” Ik heb het aangepakt als Gideon. Ik zei dat als ik op de site van De Hoop geen vacature voor verpleegkundige zag, ik het niet zou doen. Maar ik zag er gelijk een. Ik vind het hier geweldig. Ik kan er echt zijn voor de mensen.

07.30u
De cliënten schuiven aan voor koffie, een praatje en medicijnen. Om acht uur ontbijten we met elkaar.

09.00u
Het is tijd voor de dagstart met cliënten. We doen een rondje: hoe zitje erbij, hoe was je nacht? Er wordt gelezen, we luisteren een lied en we bidden. Na de dagstart doen de cliëntencorvee. Rond deze tijd arriveren ook nieuwe opnames. Daar zijn vaste uren voor. Deze dag zijn er twee nieuwe mensen. We proberen ze op hun gemak te stellen. Mensen zien erg tegen een opname op. Voor wie twijfelt: weet dat je welkom bent. We hebben geen oordeel over je verslaving. We weten dat er een reden voor is. We willen er voor je zijn.

10.30u
We drinken koffie. Dat is gewoon ontspannen. Soms komen er emoties boven drijven, maar dat gebeurt eigenlijk de hele dag.

11.00u
Het is maandag; dan hebben rond deze tijd psycho-educatie. We hebben vier weekthema’s. Aan de hand van die thema’s bespreken we met de cliënten zaken over hun leven, hun toekomst, de dingen die risico op terugval geven. We hebben heel verschillende mensen op de afdeling, van mensen die op de beurs werkten tot mensen die jarenlang dakloos waren. Het is divers en kleurrijk.

13.30u
Na de lunch kunnen de cliënten wandelen, sporten, soms winkelen.

15.00u
Er is koffie voor de cliënten. De dagploeg draagt over aan de avondploeg. Eén collega blijft intussen bij de cliënten. Het was een goede dag.

Dit artikel komt uit Hoop Magazine, de derde editie van 2021.

Lees meer over de detoxkliniek