07.30u
Start van mijn dienst op Mast 3 Psychiatrie. Ik begin met het inlezen van de rapportage, de verslagen over de cliënten.

08.00u
Ontbijten met de cliënten. De cliënten doen zelf de corveetaken, zoals tafeldekken en afwassen.

08.30u
Mijn collega geeft medicatie aan de cliënten. Ik maak intussen samen met een cliënt een dagplanning. Dit geeft hem houvast.

08.45u
Tijd voor het ochtendrapport, waarin de bijzonderheden van cliënten worden besproken met een psychiater, een arts-assistent en de manager. Daarna hebben we met elkaar een dagopening. Ik lees voor uit een dagboek. We bespreken het stukje en bidden samen.

09.15u
Dagopening met de cliënten. We beginnen met een aantal persoonlijke vragen: Hoeveel uur heb je kunnen slapen vannacht? Hoe zit je erbij? Heb je wat nodig voor vandaag? Daarna zingen en lezen we een stukje Bijbel met elkaar.

10.00u
Met de collega en de cliënten drink ik koffie en thee.

10.15u
Een cliënt vraagt om een gesprek. Die middag heeft ze een telefoongesprek met iemand van het thuisfront. We bespreken het telefoontje voor.

10.30u
Ik geef een training aan de cliënten. Trainingen kunnen gaan over grenzen aangeven, gedachtenpatronen, enz. Vandaag kies ik voor de training bewegen. Ik geef uitleg over hoe belangrijk bewegen is. We gaan er over in gesprek met elkaar en geven tips, zodat de cliënten zich ervan bewust worden hoeveel ze per dag bewegen en kijken of daar nog verbetering in mogelijk is. Terwijl mijn collega na afloop gaat wandelen met de cliënten, verwerk ik de rapportage van de training in het systeem.

12.30u
Tijd voor de lunch met de cliënten, met daarna weer een medicatiemoment.

13.15u
We bundelen alle observaties van de cliënten. Mijn collega gaat ze alvast rapporteren. Ik ga nog even in gesprek met een cliënt, vanwege haar onrust. Daarna gaan de cliënten sporten in de fitnesszaal. Ik doe zelf lekker mee!

15.00u
De collega’s van de avonddienst arriveren. Ik doe samen met mijn collega de overdacht. Daarna zetten we alles in de rapportage.

16.00u
We gaan naar huis. Dit was een maandag. Wat heel mooi is: elke dag is het werk anders!

Adriaan de Waardt is groepsbegeleider op de afdeling Psychiatrie/DD.
Dit artikel komt uit Hoop Magazine, nr 1  van 2021.

Lees meer over de kliniek

Groepsleider bij De Hoop iets voor jou?