Wat is een medicijnverslaving?

Een medicijnverslaving komt het meest voor bij pijnstillers (meestal opiaten) en slaap- en kalmeringsmiddelen (benzodiazepinen). Mensen die verslaafd zijn aan het gebruik van medicijnen, krijgen ernstige lichamelijk en psychische klachten wanneer deze niet worden ingenomen. Dat kan grote gevolgen hebben voor het dagelijks functioneren. Slaap- en kalmeringsmiddelen leiden vaak tot vermoeidheidsklachten en er kunnen concentratieproblemen ontstaan. Daarnaast worden gevoelens en emoties onderdrukt. Het leven gaat voorbij in een versuffende roes.

"Eerst denk je het met elkaar op te lossen. Later dringt pas door hoe groot de problemen eigenlijk zijn."

Lees het ervaringsverhaal

Hoe weet ik of ik verslaafd ben aan medicijnen?

Het middel dat je neemt, gebruik je al voor een lange periode en in steeds hogere doseringen. Je merkt daarbij dat het middel steeds minder goed werkt en hebt dus steeds meer nodig voor het gewenste effect. Misschien heb je al eens geprobeerd om te stoppen, maar de ontwenningsverschijnselen waren zo hevig dat het stoppen niet gelukt is. Herken jij jezelf hierin? Dan is de kans groot dat je verslaafd bent aan medicijnen.

Welke hulp biedt De Hoop bij een medicijnverslaving?

Een medicijnverslaving wordt vaak onderschat. Toch zijn de gevolgen van een medicijnverslaving ernstig. De Hoop helpt je graag om hiervan te herstellen. Daarnaast kijken we ook naar jouw situatie en onderliggende problemen. Samen met je behandelaar wordt je behandelplan afgestemd op jouw hulpvraag. Deze behandelvormen kunnen worden ingezet bij een medicijnverslaving:

Ben je er klaar voor om de eerste stap naar hulp te zetten? Of wil je eerst meer informatie ontvangen? Neem contact met ons op.