Geen mens is het zelfde.  
Elk mens heeft zijn eigen verhaal, ervaringen, gaven, beperkingen, uitdagingen en kwaliteiten.
Elk mens is Gods originele creatie.
Elk mens is uniek!

Vanuit deze visie biedt de Deeltijdbehandeling – Uniek een behandelprogramma ‘op maat’ aan. Dit is een unieke samenstelling van verschillende behandelonderdelen, waarmee we zoveel mogelijk willen aansluiten bij jouw mogelijkheden en hulpvraag. Samen met jou (en eventueel de verwijzer), brengen we in kaart welke stappen jij in je herstelproces wil zetten en welke behandeling jou hierbij het beste kan ondersteunen. De Deeltijdbehandeling – Uniek vindt plaats bij Dorp De Hoop in Dordrecht.

Voor wie?

Veel cliënten die de Deeltijdbehandeling – Uniek volgen hebben vaak al een lang zorgtraject achter de rug en hebben meerdere behandeltrajecten doorlopen. Veel voorkomende problematiek van cliënten die behandeling volgen bij Deeltijdbehandeling – Uniek zijn verslavingsproblematiek, persoonlijkheidsproblematiek, PTSS, licht verstandelijke beperking (LVB), emotie- of agressie problematiek, ADHD en stemmings- of angstproblematiek. De doelgroep van Deeltijdbehandeling – Uniek heeft baat bij het krijgen van meerdere behandelonderdelen in de week, omdat dit steun en structuur biedt.

Groepsbehandeling

Deeltijdbehandeling – Uniek kenmerkt zich door een groot aanbod van groepsbehandeling, aangevuld met de mogelijkheid voor individuele behandeling. De groepsbehandelingen kennen een grote verscheidenheid aan inhoud en intensiviteit. Er zijn open groepen, waarbij je op elk moment kan instromen, en groepen met een vaste begin- en einddatum.

  • Er is een laagdrempelige structuurgroep, waarbij je drie keer per week samenkomt. Hier kun je terecht als je moeite hebt om een dagstructuur aan te brengen en jezelf te activeren.
  • Er zijn diverse behandelgroepen, gericht op een specifieke stoornis. Denk hierbij aan cognitieve gedragstherapie (CGT) bij middelengebruik, insomnia, ADHD, structuur en planning, agressieregulatie en emotieregulatie. Daarnaast is er een PTSS stabilisatiegroep en een training voor het verbeteren van jouw zelfbeeld.
  • We bieden ook groepsbehandelingen aan die zich richten op identiteit en zingeving, zoals de identiteitstraining en CGT zingeving en ‘ De 7 wonderen van het kruis’.
  • Een experiëntiële behandelaanpak vindt plaats bij running-therapie, PMT-emotieregulatie en ‘Op gezonde wijze: blij en volwassen’.
  • Speciaal voor cliënten met een licht verstandelijke beperking is er het Helpers & Helden aanbod, gebaseerd op de schemamoditherapie en CGT+ (middelengebruik).
  • Meer inzichtgevende therapie vindt plaats bij de schemamoditherapie groepen en inzichtgevende groepstherapie.

Naastbetrokkenen

Aan het begin van de behandeling stel je samen met je behandelaar een behandelplan op. Hierin staan de veranderingswensen en behandeldoelen beschreven en hoe je met hulp aan deze doelen kunt werken. Er vinden regelmatig evaluatiemomenten plaats, waarbij je eventueel ook naastbetrokkenen kunt uitnodigen. We vinden het belangrijk dat ook je omgeving betrokken is bij jouw proces, daarom bespreken we met jou of en in welke vorm het voor jou en je behandeling helpend is wanneer we iemand uit je directe omgeving betrekken bij je behandeling. Dit kan jou steun geven en daarnaast kunnen naastbetrokkenen ook waardevolle inbreng hebben, die jou helpt op weg naar herstel.

Aanmelden

Wil je je aanmelden voor Deeltijdbehandeling – Uniek? Dan kun je contact opnemen met je huisarts. Die kan een verwijzing sturen naar De Hoop. Wij nemen vervolgens contact met je op voor een intakegesprek. Ben je al in behandeling bij De Hoop? Dan kun je de wens om de Deeltijdbehandeling – Uniek te volgen bespreken met je regiebehandelaar.

Heb je vragen of wil je meer informatie ontvangen over de Deeltijdbehandeling – Uniek? Dan kun je contact opnemen via info-deeltijdbehandeling@dehoop.org.