Bij de deeltijdbehandeling persoonlijkheidsproblematiek (DT-P) ontvang je een intensieve behandeling voor je (complexe) persoonlijkheidsproblematiek (met of zonder verslaving). Deze behandeling volg je in deeltijd. Elke maandag, dinsdag en donderdag volg je diverse (groeps)therapieën die je inzicht geven in je problematiek en je helpen om weer zelfregie en zingeving te krijgen. Deze behandeling vindt plaats bij Dorp De Hoop in Dordrecht.

Werkwijze

Het behandelprogramma bestaat uit drie fasen:

  • een contracteerfase van 8 tot 12 weken;
  • een intensieve behandelfase van 6 maanden;
  • en een autonomiefase van 9 maanden.

Tijdens de contracteerfase werken we samen aan het opstellen van een behandelplan met hoofdoelen en subdoelen. Ook bespreken we het betrekken van naastbetrokkenen in je behandeling. Daarnaast stellen we crisis-signaleringsplannen en terugvalpreventieplannen op.

Tijdens de intensieve behandelfase start de daadwerkelijke deeltijdbehandeling. De behandeldagen zijn maandag, dinsdag en donderdag. De behandeling bestaat uit een combinatie van verbale trainingen en therapieën (bijvoorbeeld een schema modi therapiegroep of een modi en emotie-regulatietraining) en niet-verbale therapieën (bijvoorbeeld dramatherapie of psychomotorische therapie) en verwerkingsmomenten (bijvoorbeeld schrijftherapie.) Tijdens de behandeling vinden regelmatig evaluatiemomenten plaats, waarbij ook naastbetrokkenen kunnen worden uitgenodigd, als je dat wil.

Tijdens de autonomiefase werken we aan het zelfstandig functioneren. We oefenen met de aangeleerde vaardigheden in verschillende situaties buiten de vertrouwde setting van de DT-P. Dit doen we zodat je je verworven vaardigheden kunt gaan gebruiken in de maatschappij.

Ambulant of klinisch
Als het nodig is kan de DT-P gecombineerd worden met een klinische opname, bijvoorbeeld in combinatie met een korte detoxificatie wanneer er sprake is van verslaving. Maar de deeltijdbehandeling kan ook volledig ambulant plaatsvinden. De behandeling vindt plaats bij Dorp De Hoop in Dordrecht. Mocht je buiten de regio Dordrecht wonen, dan bestaat er de mogelijkheid voor een hostel-functie. Je huurt dan een of meerdere dagen een kamer bij De Hoop.

Aanmelden

Wil je je aanmelden voor DT-P? Dan kun je contact opnemen met je huisarts. Die kan een verwijzing doorsturen naar De Hoop. Wij nemen vervolgens contact met je op voor een intakegesprek. Ben je al in behandeling bij De Hoop? Dan kun je de wens om de DT-P te volgen bespreken met je regiebehandelaar.

Heb je vragen over de deeltijdbehandeling?