Wat is een eetstoornis?

Met elkaar eten heeft iets gezelligs in zich. Voor mensen met een eetstoornis is dat niet het geval. Voor hen is eten een obsessie. Ze eten extreem weinig, of juist te veel. Soms geven ze daarna over om niet aan te komen. Dat soort patronen kunnen de gezondheid in gevaar brengen. Mensen die met een eetstoornis kampen, hebben vaak een onrealistisch beeld van zichzelf. Ze zien in de spiegel bijvoorbeeld een dik persoon, terwijl ze in werkelijkheid normaal of zelfs te dun zijn.

Hoe weet je of jij een eetstoornis hebt?

Er zijn verschillende eetstoornissen. De symptomen verschillen dan ook per persoon. Herken je jezelf in één of meerdere van de onderstaande kenmerken? Dan kamp jij misschien met een (beginnende) eetstoornis.

  • Je eet extreem veel of juist heel weinig.
  • Je hebt de neiging om extreem veel te bewegen of te sporten om op gewicht te blijven.
  • Je compenseert eetbuien door over te geven of gebruik te maken van laxeermiddelen.
  • Je vindt jezelf te dik als je in de spiegel kijkt, terwijl anderen je normaal of zelfs dun vinden.
  • Je hebt het gevoel geen of juist veel te veel controle te hebben over wat en hoeveel je eet.
  • Je schaamt je voor je gedrag en je probeert je probleem voor anderen te verbergen.
Meer lezen over een eetstoornis

Welke hulp biedt De Hoop bij een eetstoornis?

Een eetprobleem staat meestal niet op zichzelf. Het staat vaak in relatie tot een negatieve situatie, ervaring of zelfbeeld. En het leidt vaak weer tot andere klachten zoals gevoelens van depressie, schaamte of spanning. De Hoop helpt je een normaal eetpatroon terug te krijgen. We kijken samen met jou naar de onderliggende oorzaken. Zo stemmen we de behandeling af op jouw specifieke situatie en de ernst van jouw klachten. Deze behandelvormen kunnen worden ingezet bij een eetstoornis:

In je behandeling werken we altijd nauw samen met jouw huisarts en eventueel met je diëtist(e). De huisarts zal jouw lichamelijke toestandsbeeld volgen en controleren, dat is noodzakelijk tijdens je behandeling bij de Hoop. Wanneer je BMI lager dan 17 of je gewicht snel dalend is dan is eerst overleg nodig voordat je bij ons zorg kan krijgen. Het geval kan namelijk zijn dat een andere zorginstelling dan meer geschikt is om jou te helpen. We denken dan graag met je mee om een passende plek te vinden.

Ben je er klaar voor om de eerste stap naar hulp te zetten? Of wil je eerst meer informatie ontvangen? Neem contact met ons op.